Do przygotowania tostów (2 porcji) potrzeba:
- 2 jajka
- 60 ml pełnotłustego mleka
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 duże grube kromki białego chleba labo 4 małe
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 75 g marmolady z gorzkich pomarańczy
Zanurz w tym kromki chleba na 2 minuty z każdej strony.
W rondlu zagotuj sok pomarańczowy, marmoladę i cukier. Zmniejsz płomień i podgrzewaj przez 3-4 minuty.
Na patelni rozgrzej masło i smaż kromki chleba po 2 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Tosty polej pomarańczowym syropem.
Wykonanie bardzo proste. Składniki też raczej łatwo dostępne. Dłużej szukałam tylko marmolady. W końcu kupiłam Mermeladę Pomarańczową Fragata (350 g za 6,65 zł). Starczy na co najmniej 4 razy.
Oceniliśmy tosty na 9 punktów (mój mąż zaczął aktywniej uczestniczyć w ocenianiu, nie wspominając już o degustowaniu, a właściwie pochłanianiu…).
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz