czwartek, 12 sierpnia 2010

Francuskie tosty pomarańczowe

Kolejne śniadanie z Nigelli. Mój mąż jest w tym tygodniu wniebowzięty!

Do przygotowania tostów (2 porcji) potrzeba:

  • 2 jajka
  • 60 ml pełnotłustego mleka
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 duże grube kromki białego chleba labo 4 małe
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 75 g marmolady z gorzkich pomarańczy
Wymieszaj jajka trzepaczką razem ze skórką pomarańczową, mlekiem i cynamonem.
Zanurz w tym kromki chleba na 2 minuty z każdej strony.
W rondlu zagotuj sok pomarańczowy, marmoladę i cukier. Zmniejsz płomień i podgrzewaj przez 3-4 minuty.
Na patelni rozgrzej masło i smaż kromki chleba po 2 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Tosty polej pomarańczowym syropem.

Wykonanie bardzo proste. Składniki też raczej łatwo dostępne. Dłużej szukałam tylko marmolady. W końcu kupiłam Mermeladę Pomarańczową Fragata (350 g za 6,65 zł). Starczy na co najmniej 4 razy.

Oceniliśmy tosty na
9 punktów (mój mąż zaczął aktywniej uczestniczyć w ocenianiu, nie wspominając już o degustowaniu, a właściwie pochłanianiu…).

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz