czwartek, 19 sierpnia 2010

Sernik czereśniowy



Po wątróbkowym raju istnieje jeszcze drugi... sernikowy!
Och co to był za sernik. Po prostu rozkosz smaku.

Do przygotowania sernika potrzeba:

  • 125 g herbatników Digestive lub innych pełnoziarnistych
  • 75 g miękkiego masła
  • 300 g zmielonego twarogu śmietankowego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 ml gęstej tłustej śmietany
  • 1 słoik konfitury czereśniowej
Zmiel herbatniki w malakserze na drobne okruchy, a następnie dodaj masło i włącz malakser jeszcze raz, żeby składniki się połączyły.
Rozłóż przygotowane ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm, dociskając je do dna, aż zacznie zachodzić na ścianki, tworząc niewysoki rant.
Ucieraj twaróg z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i sokiem cytrynowym, aż masa będzie gładka.
Lekko ubij śmietanę i zmieszaj z twarogiem.
Nałóż masę twarogową do tortownicy i wygładź powierzchnię łopatką. Wstaw sernik do lodówki na 3 godziny albo na całą noc.
Przed samym podaniem wyjmij sernik z tortownicy i rozprowadź na nim konfiturę czereśniową.

Już samo pisanie przepisu na ten sernik sprawia, że czuję się wyjątkowo błogo i najchętniej zaraz poleciałabym do kuchni, żeby go znowu przygotować.

Każda z trzech warstw sernika ma w sobie coś pysznego i do tej pory nie mogę się zdecydować, która smakowała mi najbardziej.
Bez głębszego zastanowienia daję
10 pkt. Co prawda konfitury czereśniowej szukałam dość długo. Wreszcie w jakimś hipermarkecie dostałam konfiturę czereśniową firmy Materne. Za to reszta składników jest łatwa do kupienia.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz