Do przygotowania ok. 500 ml potrzebne są:
- 1 słoik pieczonej papryki w oliwie
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki twarożku typu Filadelfia
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól do smaku
Jeśli chodzi o dostępność składników, to nie wszystko można łatwo kupić. Nie znalazłam nigdzie pieczonej papryki w oliwie. Kupiłam więc paprykę smażoną w oliwie. Ciecierzyca w puszce zwykle jest w sprzedaży, ale raczej w większych supermarketach tylko. Kosztuje ok 6,5 zł za puszkę.
Nigella proponuje m.in. aby hummus serwować z crostini, czyli malutkim tostami. Dla mnie te tosty były za małe. Znalazłam za to rewelacyjne w smaku Crackers Integrali (Wholewheat Crackers) za ok. 7 zł.
Kiedy raz się już spróbuje tego hummusu, nie łatwo o nim zapomnieć. To jeden z lepszych dipów, jaki kiedykolwiek próbowałam. I to nie tylko moje zdanie, ale również moich gości.
Nie pozostaje mi nic innego, jak ocenić hummus na 10 pkt. Kolejny prymus się wyłonił.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz