Po za odwróconym plackiem ananasowym wybrałam jeszcze jeden deser na przyjście gości. Wybór był trafny. Oto przepis na ten elegancki i pyszny deser:
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% miazgi kakaowej
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 50 g mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% miazgi kakaowej
- 45 g masła
- 2 batoniki Crunchie lub podobne z kruchym nadzieniem karmelowym (40 g) połamane na kawałki
Ubij jajka z cukrem na gęstą jasnożółtą piankę, a następnie delikatnie wymieszaj z mąką, sodą i solą.
Połącz masę jajeczną z roztopioną czekoladą, rozłóż do ośmiu kokilek i piecz 25 minut.
W tym czasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z masłem w mikrofalówce albo kąpieli wodnej, intensywnie wymieszaj trzepaczką, aż polewa zrobi się gładka i błyszcząca, a następnie nałóż ją na upieczone deserki.
Posyp porcje pokruszonymi batonikami.
Z podanych składników wyszło tyle ciasta, że starczyło spokojnie aż na 10 kokilek. Moje deserki mocno wyrosły w pieczeniu. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyglądały tak:
Nie znalazłam nigdzie Crunchy. Zastąpiłam go Twixem. Nie lśnił aż tak bardzo jak Crunchy, ale i tak deserki zrobiły furorę. Tak prezentowały się z góry:
Deserki oceniam na 9 pkt. Są pyszne, ale jednak pistacjowe krówki są nieco lepsze. Jeszcze na koniec mała rada. Deserki czekoladowe smakują dużo lepiej, jak się je podgrzeje w mikrofalówce zaraz przed podaniem, tak by polewa zrobiła się lekko płynna.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Czy To Ty zamiescilas, czy ktos sobie uzyczyl przepisu i fotek ???
OdpowiedzUsuńhttp://40tygodni.pl/Poradnik/61,Lsniace-deserki-czekoladowe.html
Ktoś sobie "użyczył" bez mojej zgody. Dziękuję za informację. Skontaktuję się z tym blogiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń