piątek, 20 sierpnia 2010

Zupa krem z pesto i groszku

To pierwsza zupa, jaką przygotowałam z książki "Nigella ekspresowo". Jej przygotowanie to prawdziwy ekspres.

Na 2 duże porcje potrzebne są:

  • 750 ml wody
  • 375 g mrożonego groszku
  • 2 dymki, oczyszczone, ale w całości
  • 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 4 łyżki świeżego pesto
Zagotuj wodę w garnku. Następnie wsyp groszek, dodaj dymkę, sól i sok z limonki i gotuj na niewielkim ogniu przez 7 minut.
Wyrzuć ugotowane dymki, a resztę zmiksuj z pesto w blenderze.

Najlepiej zupa krem smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa, ale i bez grzanek jest niezła.
Składniki proste i tanie. Jedynie pesto droższe (ok. 190 g za ok. 14 zł).

Ostateczna ocena to
9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz