Biała fasola sama w sobie jest trochę nudna. Po zjedzeniu kilkunastu ugotowanych, czy też z puszki ziaren, z reguły mam dość. Jednak dzięki propozycji Nigelli biała fasola bardzo zyskała w moich oczach.
Do przygotowania purre (ok. 4 porcji) potrzebne są:
- 3 puszki białej fasolki
- 60 ml oliwy
- większa część ząbka czosnku zmiażdżonego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
- starta skórka z 1 cytryny
Odlej płyn z fasoli i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przełóż fasolę do rondla i podgrzej, mieszając. Rozgnieć ziarna fasoli szeroką łyżką na niezbyt gładkie puree.
Nie sądziłam, że to będzie tak dobrze smakować. Wygląda też nieźle, choć nie tak dobrze, jak smakuje.
Oceniam danie na 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Nadaje się też do tego przepisu zwykła fasola? Trzeba ją wcześniej ugotowac?
OdpowiedzUsuńNadaje się też do tego przepisu zwykła fasola? Trzeba ją wcześniej ugotowac?
OdpowiedzUsuń