Do przygotowania tej uspokajającej zapiekanki potrzebne są:
- 250 g włoskiego makaronu rurki
- 250 g dojrzałego cheddara albo red Leicestera (albo jednego i drugiego)
- 250 g niesłodzonego mleka skondensowanego
- 2 jajka
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Gdy makaron się ugotuje, zmiksuj ser z mlekiem i jajkami w malakserze albo zetrzyj ser i wymieszaj wszystko ręcznie.
Zalej makaron przygotowanym sosem serowym, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż zawartość garnka do żaroodpornego naczynia o średnicy 25 1/2 cm (najlepsze jest płaskie i szerokie) i zapiekaj przez 10-15 minut, aż zacznie bulgotać i zrumieni się z wierzchu.
Proste przygotowanie. Składniki również łatwo dostępne. Makaron kupiłam w Almie (ok. 6 zł za 500 g).
Polecam zapiekankę na chłodne wieczory oraz takie, kiedy potrzebujemy ukojenia. Ta zapiekanka idealnie uspokaja!
Za to uspokojenie, łagodność smaku przyznaję 7 pkt. Mój mąż daje 6.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz