Piękna nazwa dania. Zachęciła mnie. A akurat trwa sezon na pomidory.
Potrzebne są tylko:
- pomidorki koktajlowe lub inne drobne 500 g (ok. 24 szt.)
- 2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo 1 łyżeczka zwykłej soli
- ¼ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
Włóż naczynie do piekarnika i natychmiast go wyłącz. Zostaw pomidory na noc lub na cały dzień, nie otwierając drzwiczek.
Najtrudniej było nie otwierać piekarnika, zwłaszcza że wybrałam opcję pieczenia pomidorów w dzień. Przyznam, że raz nie wytrzymałam i otworzyłam piekarnik. Z trudem doczekałam do wieczora.
Z pomidorków przygotowałam sałatkę z koziego sera i mięty, ale o tym będzie w następnym poście.
Jako że uwielbiam pomidory, te muśnięte księżycem wyjątkowo mi smakowały. Oceniłam je na 8 pkt. Mój mąż natomiast dał im 7 punktów.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz